+32 (0) 14 91 91 21 info@stroombvba.be

Visie

Algemeen

De wereld zit in een overgangsfase voor de productie en consumptie van energie. Vooral in onze woningen voelen we deze verandering. Waar we vroeger volledig afhankelijk waren van fossiele brandstoffen, zien we nu een shift naar duurzame, hernieuwbare energie. Gelukkig zal deze verandering niet van vandaag op morgen gebeuren, maar geleidelijk worden doorgevoerd. De drijvende kracht komt vanuit de politiek, economische overwegingen, stijgende comforteisen en levenskwaliteit.

  • Fossiele brandstoffen geraken uitgeput, there is no way back. Europa houdt vast aan zijn klimaatplan om CO2 drastisch te verlagen en wil dit deels bereiken door gebouwen klimaatneutraal te maken.
  • De energieprijzen voor de productie van groene stroom bevinden zich op een concurrerend niveau met fossiele brandstoffen, waardoor de uitfasering reeds begonnen is.
  • De grondwaterspiegel daalt zienderogen. Regenwater kan en mag niet zomaar meer geloosd worden in de straatriolering.
  • De luchtkwaliteit krijgt steeds meer aandacht, waardoor vervuilende industrie en verbrandingsmotoren zullen verdwijnen.
  • Wat energieproductie betreft, willen landen minder afhankelijk van elkaar worden. We zien hier het ontstaan van decentrale elektriciteitsnetten, waarbij de productie  gedeeltelijk naar de consument verschuift.
  • Vlaanderen is volgebouwd, waardoor we moeten nadenken over nieuwe vormen van wonen. cohousing zien wij daarom als een groeiende en uiterst interessante trend.

Al deze factoren zullen een sterke invloed hebben op de technieken die we in onze woningen moeten voorzien, zowel vandaag als in de toekomst. Wij – STROOM duurzame technieken – willen nét daar het verschil maken. Door te luisteren naar de comforteisen van de klant, werken we samen een technische installatie uit die binnen budget blijft, beantwoordt aan de eisen van morgen en correct gedimensioneerd is.

Concreet

Hoe het bovenstaande zich vertaalt naar onze woningen:

1. In de eerste plaats moet het verbruik naar beneden.

Bekijk met uw architect hoe u de isolatiewaarde van uw woning kunt verbeteren.
Vervang uw versleten/oude elektrische toestellen en verlichting met energiezuinige varianten.
Verspil geen water en plaats sanitaire toestellen met een laag waterverbruik.

Een duurzaam concept begint met de vraag hoe een woning zo weinig mogelijk energie verbruiken kan, anders is het dweilen met de kraan open.

2. Elektriciteit is duur in België. De elektriciteitsprijs per kWh ligt vijf maal zo hoog als de gasprijs. Indien mogelijk, zorg er dan voor dat u uw elektrisch verbruik compenseert met correct gedimensioneerde PV-panelen.

3. Gas is vandaag nog steeds de goedkoopste manier om uw woning te verwarmen en van warm water te voorzien. Jammer genoeg moet de politiek nog wakker schieten en de prijs van elektriciteit aanpassen, zodat warmtepompen aangesloten op het elektriciteitsnet interessanter worden dan gascondensatieketels. In de tussentijd kunnen we dit oplossen door PV-panelen te voorzien, correct gedimensioneerd op het verwarmingsverbruik van uw woning.

4. Zorg er voor dat u uw woning kan verwarmen op een lage temperatuur, bijvoorbeeld met vloerverwarming. Zodat u in de toekomst klaar bent om over te schakelen op een warmtepomp. Het zijn de energieprijzen waardoor de warmtepomp niet snel genoeg van de grond komt, maar dat kan snel veranderen.

5. Hebt u voldoende budget om een investering op een termijn van 15 jaar aan te gaan, overweeg dan om een warmtepomp te installeren in combinatie met PV-panelen. Indien de installatie precies gedimensioneerd wordt, dan kunt u op lange termijn veel besparen.

 

STROOM duurzame technieken begeleidt u om de juiste keuzes te maken

voor uw technische installatie, nieuwbouw of renovatie.